Meseház projekt - A kert

Úgy döntöttem, hogy a Meseház bemutatását kívülről fogom kezdeni. Részben azért, hogy fokozzam az izgalmakat, de főleg azért, mert nyár eleje óta sokat dolgozunk kint a kertben, így éppen aktuális a téma. Tavaly nyáron egy fotózás miatt rendbe raktuk az előkertet, idén a hátsó kert van soron. Mindezt persze a saját, jól bevált módszereinkkel csináljuk: két kézzel, türelmesen, kreatívan, ebből fakadóan jóval olcsóbban, mint ahogy azt szokás. Igyekszem időrendben rekonstruálni a folyamatot és kiemelni azokat a mozzanatokat, amik mások számára is tanulságosak lehetnek. 

 

KEZDJÜK AZOKKAL, AMIK MÁR ELKÉSZÜLTEK:

>>> Bejárati híd

A házunk előtt áll három hatalmas fenyőfa. Az előző tulajdonos ültette őket, azt hitte, hogy kúszófenyők... Amikor a házbővítést terveztük, komolyan felmerült a kérdés, hogy kivágjunk-e a háromból kettőt, mert azok konkrétan a bővítés útjában álltak. Végül azonban úgy döntöttünk, hogy inkább összébb húzódunk egy kicsit és kikerüljük őket a házzal.

Mikor elkészült az új épületrész, és kitettük a bejárati ajtót az új pozíciójába, azzal a problémával szembesültünk, hogy nem lehet kulturáltan megközelíteni a bejáratot. A fenyők alatt a fű sem maradt meg, így nem volt a házunk előtt más, csak a poros, sáros föld. Azt találtuk ki, hogy építünk egy fahidat a bejárat elé, méghozzá élére állított pallókból ugyanúgy, mint a teraszunk esetében. Ezzel a gesztussal egy mozdulattal összekötöttük az utcát a terasszal, ezt láthatjátok az alábbi képeken. 

 

>>> Tároló tetőkerttel

A következő lépés a multifunkcionális tároló kialakítása volt közvetlenül a kiskapunk mellett. Ez a kerti építmény különösen kedves a szívemnek. 2 éve kaptam ajándékba a férjemtől, ezzel lepett meg a születésnapomra. Van benne hely a gyerekek biciklijének, a szelektív szemétnek, ezen lakik a postaládánk, a tetején pedig kedves kis pozsgások tanyáznak. A favázas szerkezet CK lappal (cementkötésű faforgácslap, másnéven betonyp lap) lett körbeburkolva. A teraszunk mennyezete is ebből készült, ott szerettünk bele ebbe az anyagba. Egy egyszerű, olcsó építőlemezről van szó, amit ritkán szoktak látszó felületként használni, pedig igen természetes beton hatást lehet elérni vele.
dsc_6748.jpg

Fotó: Volom Sári (Photon)

 

>>> Ehető kerítés

Annyira bejött nekünk a betonyp, hogy végül az utcafronti kerítést is ebből csináltuk meg. A régi, rozoga fakerítést elbontottuk, az öreg betonlábazatra favázat erősítettünk, amire kívülről CK lapot, belülről egyszerű szőrös deszkát csavaroztunk. A kettő között kibéleltük geotextillel, megtöltöttük földdel, így lett egy 10 m hosszú virágládánk, amiben levendulát és fűszernövényeket tartok. És ha már így benne voltunk, csináltunk még egy extra méretű ládát az előkertbe, amibe bambuszt ültettünk. A kerítés külső oldalán a CK lap kapott egy dekorációs festést, hogy ne legyen olyan unalmas az a nagy, szürke felület. Ehhez nem volt szükségem másra, csak fekete táblafestékre és egy maszkolószalagra, a többi lényegében türelemjáték volt.

 

>>> Fapados zen

Az előkert burkolásán sokat gondolkodtunk. A fák miatt nem tehettünk szilárd burkolatot, a füvet nem akartuk erőltetni, így aztán mindent mérlegre téve végül a zúzott kő mellett döntöttünk. A férjem ódzkodott tőle, hogy nem lehet majd tisztán tartani, összeszemetelik a fák, de végül sikerült meggyőznöm arról, hogy ez nem annyira nagy baj. A szomszédos településen van egy mészkőbánya, onnan hoztuk a követ. Ha már ott voltunk, vittünk haza pár zsák bazaltot és tardosi vöröskövet is, mert beléjük szerettem. Először csak egy 2x2 m-es fakeretet akartunk nekik csinálni, hogy ne keveredjenek a fehér mészkővel, de a férjemnek bevillant, hogy mi lenne, ha kibélelnénk a keretet fóliával és vizet engednénk rá. Eleinte tiltakoztam ellene, nem akartam vele vesződni, de végül nem bántam meg. Nagyon megható, interaktív pontja lett a kertnek. Madarak fürödnek benne, találtunk már benne békát, sőt, egyszer még egy sünit is lefüleltünk, amint éppen a vízből ivott. Meditatív ereje van, ahogy az ember a lakásból kinézve önkéntelenül elmereng a fény vagy éppen az esőcseppek játékán. A kis "tó" partjára kitettünk egy padot, így állt össze a mi fapados zen kertünk.  

img_0155.jpg

Fotó: Kollár Franciska

 

ÉS AMI MÉG HÁTRA VAN: AKTUÁLIS PROJEKTEK, TERVEK

>>> Gyerekbirodalom

Tavaly születésnapjára Misi kapott egy lombházat a cseresznyefára, illetve akkor csak a váza készült el. Idén az lesz az egyik ajándéka, hogy körbe lesz lécezve, és kap egy stabilabb feljárót hozzá, hogy végre szabadon birtokba vehessék a barátaival. A régi kis csúszdás házikót (szintén saját gyártmány) némi ráncfelvarrás után megkapja Lenke. Terveink szerint az is átköltözik majd a cseresznyefa alá, a homokozóval együtt. 

img_20190630_131750.jpg

A cseresznyefán egyébként sokat gondolkodtunk, hogy mi legyen vele, mert évek óta kukacos gyümölcsöt terem. Utánaolvastam kicsit, hogy mit lehetne tenni a cseresznyelégy ellen, de nem fűlik a fogam a vegyszeres védekezéshez, pláne, hogy hatalmas fáról van szó, aminek a lepermetezése szinte kivitelezhetelennek tűnik (a bio módszereknél ugyanígy probémát jelent, hogy a lombkorona nagy része gyakorlatilag hozzáférhetetlen magasságban van). Végül valószínűleg marad a kukacos cseresznye, így legalább nyugodt szívvel engedem játszani rajta a gyerekeket.

>>> Komposztáló, ehető növények

Régi adósságom, hogy évek óta halogatom a komposztáló megépítését. Ha elkészül az új gyerekbirodalom, akkor a következő lépés már tényleg ez lesz. A másik vágyam, hogy a kertben a szúrós és mérgező növények arányát sikerüljön fokozatosan visszaszorítani, és a helyüket ehető növények vegyék át. Málnára, szederre, ribizlire vágyom, de szívesen megpróbálkoznék az áfonyával is. A veteményesnek egyelőre nincs helye, a kertünk sajnos elég árnyékos és kedvezőtlen adottságú ilyen szempontból. Az előkertben lehetne kialakítani egy emelt ágyást, de ott most egy hatalmas tuja és egy kúszófenyő terpeszkedik a helyén. Ezeket pedig nem lehet csak úgy kivágni, mert a kerten az anyósommal osztozunk, aki főként érzelmi okokból ragaszkodik a megszokott állapotokhoz.

>>> Földmunkák, tereprendezés, kerti építmény

A férjemet nagyon zavarta, hogy a kertünk tele volt elásott betonmaradványokkal, amik az előző ingatlan bontásából maradtak vissza. Tavaly neki is látott kiszedni a terasz alól egy eltemetett fürdőszobát, de begyulladt a könyöke, ami miatt majd 1 éve nem tudott érdemben fizikai munkát végezni. Most, hogy újra nekilátott, 8 m3 sittet termelt ki a kertből. A terasz alatti rézsűt félig már elbontotta, és a tervek szerint be fog ásni mélyen a ház alá. Ezzel nyerünk plusz 12 m2-t a kertben, méghozzá egy meglehetősen speciális pozícióban, ami izgalmas lehetőségeket tartogat. A hátsó kert birtokba vételének - a tereprendezésen és a füvesítésen túl - egyetlen feltétele van még. Az alsó szomszéd felőli oldalon egy hosszú, keskeny melléképületet tervezünk felépíteni, aminek az lesz az elsődleges szerepe, hogy megfelelő intimitást biztosítson a számunkra a terasz és a kert zavartalan használatához. 

k01.png

Fotó: Bujnovszky Tamás

A kert építése nagyon hasonlóan zajlik a házéhoz. Lassú, hosszan elhúzódó, fáradságos munka ez, a végeredemény pedig nyilván nem tökéletes, legalábbis nem olyan, mintha szakemberre bíztuk volna. Ugyanakkor van ennek a módszernek egy másik olvasata is. Az egész folyamat nagyon személyes, átélt, és ezáltal sokkal inkább a magunkénak érezzük a végeredményt, mintha valaki mással csináltattuk volna meg. Van időnk mindent alaposan átrágni, megérlelni. Ez a fajta türelmes hozzáállás és figyelem a garancia arra, hogy a kert végül szerves egységet alkosson a házzal. Mert a kert nálunk kicsit olyan, mintha a ház kiterjesztése lenne, a házunk pedig a mi kivetülésünk a világban.  

A Meseház sorozat következő részében az otthonunk egyik legnyugodtabb, egyben legizgalmasabb részéről, a teraszunkról fogok mesélni nektek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://greenster.blog.hu/api/trackback/id/tr1314926372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GREENSTER

Egy blog az egyszerűbb, tudatosabb, természetesebb, zöldebb otthonokért.

Friss topikok

süti beállítások módosítása