5 dolog, amit kerülj el, ha természetes otthont szeretnél

Nagyon rég volt ihletem blogot írni, ilyen irányú késztetésemet az utóbbi másfél évben a közösségi felületeimen éltem ki. Most viszont megérett bennem egy olyan téma, amit úgy éreztem, hogy érdemes lenne hosszabban is kifejtenem, mint amit egy poszt terjedelme megenged. Összegyűjtöttem pár gyakran előforduló hibát (igen, szándékosan fogalmazok ilyen sarkosan), amit érdemes elkerülni, ha természetesen szép, időtálló otthont szeretnénk teremteni magunknak.

1. HIBA: FAHATÁS

Az első és leggyakrabban előforduló baklövés, ami szinte minden lakásban megjelenik, a fahatású burkolatok, bútorok használata. Mi a baj ezzel? A fa (natúr állapotában vagy megfelelő kezelés mellett) egy szépen öregedő, természetes úton lebomló, megújuló alapanyag. Ugyanezek a tulajdonságok nem mondhatók el a fa mintázatát utánzó termékekről.

Fahatású burkolatok

A laminált padló még mindig az egyik legkedveltebb melegburkolatnak számít a széles szín- és mintaválaszték, de főként a kedvező ára miatt. Talán nem mindenki tudja, hogy még a legélethűbb, legdrágább laminált padló sem látott fát közelről soha, ugyanis egy HDF (nagy sűrűségű farostlemez) hordozórétegre laminált dekorfólia adja a mintáját.  

Szintén népszerű manapság a vinyl (LVT) padló, ami egy rendkívül kemény, jó minőségű PVC, vagyis műanyag burkolat. A vinyl esetében személy szerint a semleges kő- és betonhatású dekorokat preferálom, vagy még inkább az absztrakt mintákat, amit a legőszintébb megoldásnak tartok ezen a téren. Persze, ha tehetjük, válasszunk inkább természetes melegburkolatot: valódi faparkettát, bambuszparkettát, hajópadlót, parafát vagy linóleumot.

A hidegburkolatok (gres, kerámia) között is meg kell említeni kerülendő kategóriaként a famintás járólapot, ami akkor zavaró igazán, ha egy szintén famintás laminált padlóval, esetleg faparkettával találkozik. A különböző fajtájú (árnyalatú, mintázatú) fafelületek összehangolása amúgy is kényes téma, amit jobb elkerülni, ha egy mód van rá.

annie-spratt-294447-unsplash.jpg

Bár az összhatás kellemes, barátságos, ha jobban megnézitek, itt is elkövettek egy hibát: famintás járólapot raktak egy telibe lambériázott faházba, ahová egyértelműen hajópadló dukált volna. (Fotó: Unsplash)

Fahatású bútorok

A laminált padló után a másik leggyakoribb merénylet a természetesség ellen a famintás bútorlapból készült bútor. A laminált bútorok amellett, hogy esztétikailag gyakran kifogásolhatóak, általában gyenge minőségűek, sérülékenyek. Mivel nem képviselnek tartós, valódi értéket, még lefesteni sem nagyon érdemes őket.

Új bútor vásárlásakor mindig fordítsunk kiemelt figyelmet a termék anyagára! Ha nincs egyértelműen feltüntetve, hogy miből van, akkor inkább ne vegyük meg! A tömörfából készült bútorok mellett a rétegelt lemezből és a furnérozott lapokból gyártott termékek is minőségi megoldásnak számítanak, mert ezekhez valódi fát használnak. Ha viszont mégis laminált bútor mellett döntenénk, akkor kerüljük el a fahatást! PRO TIPP: a fehér színnel nehéz mellényúlni.

Főleg a kerti bútorok körében elterjedt alapanyag a műrattan (polyrattan), ami néha a megtévesztésig hasonlít az igazira, legalábbis képen... Bár kifejezetten szép formatervű bútorokat is láttam már belőle és az áruk is kedvező, én mégis azt mondom, hogy ne dőljünk be a csábításnak: válasszunk inkább tartós, jó minőségű fémvázas vagy keményfa bútort, illetve - ha nincs kitéve az időjárásnak - valódi rattanból, bambuszból készült darabokat.

2. HIBA: SZINTETIKUS TEXTILEK

Ha természetes és környezetbarát otthont szeretnénk, akkor a műszálas textileket ideje elfelejteni! Egész egyszerűen semmilyen komoly érv nem szól mellettük, maximum az áruk, de ha ár-érték arányban nézzük, akkor nem képesek versenyre kelni természetes társaikkal. A természetes textilek egy kicsivel több odafigyelést igényelnek, de ezt bőven meghálálják mind szépségükkel, mind egészségünkre gyakorolt jótékony hatásukkal. Rengeteget képes dobni az összhatáson egy szép, természetes anyagú szőnyeg vagy függöny, ráadásul jóval egyszerűbben lecserélhető dolgok ezek, mint egy padlóburkolat vagy nagybútor.

Szőnyegek

A szőnyegek esetében a gyapjú, a pamut és a juta a legkedveltebb természetes alapanyagok. Közülük a gyapjú a legdrágább, ugyanakkor a legjobb tulajdonságokkal rendelkező, legtartósabb választás. A pamut és a juta jóval megfizethetőbb opciók, amiknek az ára maximálisan versenyképes a szintetikus szőnyegekével. Kifejezetten izgalmasak dizájn szempontból a kevertszálas gyapjúszőnyegek (pl. gyapjú-pamut, juta-gyapjú), és az áruk is kedvezőbb, mint a tiszta gyapjúból készülteknek.

Függönyök

A függönyöknél egyértelműen a len a sztár, ami gyönyörű, bár kétségtelenül drága alapanyag. Léteznek kevertszálas (pl. len-pamut) függönyök, amiknek az ára kedvezőbb, ha valakinél ez lenne az akadály. A pamut alapanyagon belül érdemes a biopamutot vagy az újrahasznosított pamutot előnyben részesíteni, mert ezeknek kisebb a környezetre gyakorolt káros hatása. Végül meg kell említeni az újrahasznosított alapanyagból készült szintetikus függönyöket, amik lehetnek ugyan környezettudatosak, de sosem lesznek természetesek...

Ágynemű

Komfortérzetünk és egészségünk szempontjából fontos odafigyelni arra is, hogy milyen anyagból készül az ágyneműnk, hiszen ez egy olyan lakástextil, ami nap mint nap érintkezik a bőrünkkel. A len és a (bio)pamut itt is a legjobb, legkézenfekvőbb megoldás, ezek mellett szóba jöhet még a viszkóz, ami egy cellulóz alapú vegyi szál, illetve ennek egy modernebb, környezetbarátabb változata a lyocell, ami egy kifejezetten kellemes, hűvös, selymes tapintású anyag.

annie-spratt-446157-unsplash.jpg

A lenvászonnak nagyon jól áll, ha gyűrött, bár van, aki nem szereti ezt a fajta rusztikus stílust. (Fotó: Unsplash)

3. HIBA: MŰANYAG TAPÉTÁK

A tapétákkal szemben eleve van egy olyan fenntartásom, hogy könnyebben megunhatóak, mint egy festett fal, cserébe sokkal macerásabb (és környezetterhelőbb) megszabadulni tőlük, mint egy megunt színtől. Azt is el kell ismerjem azonban, hogy kifejezetten egyedi és otthonos hangulatot lehet teremteni egy-egy jól megválasztott tapétával. Amire mindenképpen figyeljünk oda, az a tapéta alapanyaga. A ma elterjedt vinyl tapéták bár strapabíróak, de műanyagból vannak. A vlies (nem szőtt textil) tapéták ezzel szemben cellulózból készülnek, jó a levegő- és páraáteresztő képességük, így - az alkalmazott festéktől és nyomdatechnikától függően - akár teljesen környezetbarátak is lehetnek.

4. HIBA: TÚLDEKORÁLÁS

Ezt talán mondanom sem kellene, de a túlzásba vitt, önmagáért való dekoráció, a felesleges csetreszek gyűjtögetése nem a természetesség irányába viszik az otthonunkat. Ha naturális, természetközeli hangulatot szeretnénk teremteni, azt elsősorban a már említett természetes textilekkel, valamint élő növényekkel tudjuk elérni. Dekorálhatunk továbbá száraz virágokkal, ami hatalmas reneszánszát éli manapság. Az egészségre gyakran ártalmas, szintetikus illatgyertyák helyett használjunk természetes alapanyagokból készült szójagyertyát, repce- vagy méhviasz gyertyákat. A lakáskiegészítők esetében is egyértelműen a kevesebb több elvét vallom: inkább áldozzunk nagyobb összeget egy-egy hazai, kézműves termékre, mintsem hogy ugyanazt a pénzt elköltsük tíz kommersz kacatra...

logan-nolin-347104-unsplash.jpg

Hófehér ágy mellett fasámlin egy csokor virág (befőttes üvegben) és egy darab gyertya: nem kell több. (Fotó: Unsplash)

5. HIBA: TÚLVÁSÁRLÁS

Kétség nem fér hozzá, hogy a nagy (és kevésbé nagy) lakberendezési áruházak mindent el fognak követni azért, hogy elhitessék velünk: csak akkor lehetünk igazán elégedettek és boldogok az otthonunkban, ha minimum negyedévente lecseréljük (legalább) a díszpárnáinkat, és havonta vásárolunk valami újat és szexit a lakásunkba. Ezeknek a csábításoknak úgy a legkönnyebb ellenállni, ha az ember egyáltalán nem jár ilyen helyekre! ;)

A viccet félretéve, a változatosság iránti ösztönös vágyunkat úgyis meg tudjuk élni, ha kialakítunk az évkörhöz kapcsolódó szokásokat, rituálékat a hozzájuk kötődő tárgyakkal, amiket kifejezetten csak az adott évszakban vagy alkalomkor veszünk elő. Ez lehet egy ünnepi teríték, dekoráció, egy téli/nyári ágyneműszett takarókkal, párnákkal, vagy bármilyen, szívünknek kedves tárgy, amit évről évre örömmel használunk újra.

Ha következetesen természetes anyagokkal vesszük körbe magunkat az otthonunkban, az a lehető legmagasabb szintű életminőséget képes biztosítani a számunkra, de abban is biztos vagyok, hogy a természetes hatású anyagokkal sokkal rosszabbul járunk, mintha őszintén vállalnánk, hogy valami műanyag.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenster.blog.hu/api/trackback/id/tr5716745076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.11.06. 18:03:12

„nagy sűrűségű farostlemez”. Miből készül a farost lemez, ha soha nem látott fát?
„a másik leggyakoribb merénylet a természetesség ellen a famintás bútorlapból készült bútor”. 45 éve élek egy Réka szekrénysorral, túlélt egy lebontást, újra összerakást költözésnél, és ebben a nagyobb lakásban lett egy étkező is, abba is pozdorjából terveztem, és csináltattam a tálalót, hogy ne üssön el a szekrénysortól, és ne kelljen egy új bútordarab miatt kidobni a szekrénysort. Van szép, román, fából készült darabom is, azon egy parasztbarokk tükör áll, de az a hálóban van, nem látszanak együtt. A 130-s ágyam fából van.
Ágynemű, csak pamut, a selyem, (vagy műselyem) túl síkos, a flanel túl tapadós.
Tapéta szóba sem jöhet.
A kacatok kellenek, ha mindegyikről tudod, hogy hol gyűjtötted, vetted, kitől kaptad. Enélkül nem lakás a lakás.

GREENSTER

Egy blog az egyszerűbb, tudatosabb, természetesebb, zöldebb otthonokért.

Friss topikok

süti beállítások módosítása