Öko-luxus a lakberendezésben

Luxus-e az öko, illetve tud-e igazán öko lenni, ami luxus?

Kénytelen vagyok egy kis nyelvészkedéssel kezdeni, hogy egyértelmű legyen, milyen értelemben használom a címben szereplő szavakat. Az öko a görög oikosz szóból ered, melynek eredeti jelentése otthon, ház, háztartás. Az öko- előtagot ma környezet(tudatos) értelemben használjuk. A luxus szó latin eredetű, jelentése bőség, fényűzés, pompa. A WikiSzótár szerint a luxus nem más, mint „drága javak bőséges birtoklása; a legjobb és legdrágább anyagi, illetve szellemi javak ésszerű szükségletet jóval meghaladó felhalmozása, használata és élvezete, ami a legnagyobb kényelmet és élvezetet adja az embernek.”

Ez a meghatározás nyilván cseppet sem tudományos, de meglehetősen pontosan fedi azt, amit az átlagember ért a luxus alatt. Egy lakás, autó vagy nyaralás elsősorban attól lesz luxus, hogy drága. Emellett persze lehet ultramenő, stílusos, különleges, egyedi, ritka, egzotikus, stb., de a lényeg, hogy a drágasága miatt csak egy viszonylag szűk réteg engedheti meg magának. Ha nem így lenne, akkor mindjárt nem is lenne annyira értékes és vonzó, hiszen nem tudna státuszszimbólumként működni.

A fentiekből egyenesen következik, hogy a hagyományos értelemben vett luxus, mivel messze túlmutat az ésszerű szükségleteken, sosem lehet környezettudatos. 

Lakberendezési példával élve, ha valaki építtet magának egy sok hálószobás, több száz négyzetméteres házat saját wellness részleggel, akkor hiába használ hozzá természetes alapanyagból készült, prémium kategóriás burkolatokat, bútorokat, textileket és kiegészítőket, a projekt ökológiai lábnyoma mégis hatalmas lesz.

A fapados luxus mint alternatíva

dsc_6264-meretezett.jpg

Saját házunk teraszán. Fotó: Volom Sári (Photon)

Aki kezdetektől olvassa a blogomat, találkozhatott már azzal a kifejezéssel, hogy fapados luxus a bokorban, ami tulajdonképpen a Greenster hitvallásának tekinthető. Itt is nyelvészkedni fogok egy kicsit, de most inkább csak az érdekesség kedvéért. A fapadost fordíthatjuk angolra úgy, hogy „no frills”, ami azt is jelenti, hogy sallangmentes. A frills pedig nem csak sallangot jelent, hanem azt is, hogy modorosság, felvágás, nagyzolás, póz. Na, ezek azok a dolgok, amik egytől egyig hiányoznak a fapados luxusból!

Nincsenek benne felesleges túlzások, öncélú, magamutogató megoldások, van helyette mértékletesség, egyszerűség, természetesség. Egy fapados luxus otthon mindig visszafogott a méretei tekintetében, egyszerű és természetes az anyaghasználatában. Érdekes tanulsága a házunknak, hogy nem kell feltétlenül drága anyagokat használni ahhoz, hogy prémium hatást érhessünk el vele. Sokkal fontosabb az anyagok őszintesége, hogy a maguk nyers valójában is szépek, izgalmasak legyenek.

Még egy fontos dolog, ami megkülönbözteti ezt a fajta szemléletet a hagyományos értelemben vett luxustól: nincs benne a mindenáron való tökéletességre törekvés, az élettől idegen perfekcionizmus. Egy fapados luxus otthon a maga esetlegességeivel, hibáival együtt is személyesebb, szerethetőbb, ráadásul lényegesen olcsóbb, mint amit ma luxusnak hívunk.

jorgen-haland-101813-unsplash.jpg

Amiben viszont érdemes maximalistának lennünk: az a ráfordított idő és figyelem. Minél többet foglalkozunk egy projekttel, minél jobban átgondoljuk és hagyjuk megérni a döntéseket, annál magasabb színvonalú és időtállóbb lesz a végeredmény. A természetes otthon szerencsére sosem fog kimenni a divatból, így függetleníteni tudjuk magunkat a piac által generált lakberendezési trendektől. 

A fapados luxus megvalósításának módszertanilag többféle, személyre szabott megoldása lehet. Ahol nagyobb a büdzsé, ott nem ördögtől való dolog új és drágább piaci termékekkel operálni, hiszen a természetes anyagoknak, a kézműves munkának, a tartós, minőségi daraboknak és az egyedi designnak mindenhol megkérik az árát. Így is lehet mértéktartó az otthonunk, a lényeg, hogy mindig a valós szükségleteinket vegyük alapul, és tartsuk ésszerű keretek között a projekt léptékét.

Aki nem tud, vagy nem akar annyit költeni az otthonára, annak is vannak lehetőségei. Azon lehetne vitatkozni, hogy a nagy lakberendezési áruházak valójában mennyire fenntarthatóak, de tény, hogy a kínálatukban egyre nagyobb helyet foglalnak el a természetes anyagokból (főleg bambusz, rattan, ritkábban tömör fenyő), illetve újrahasznosított műanyagokból készült termékek. Mivel a többség (főként az árak miatt) továbbra is ezeken a helyeken vásárol, így nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt az alternatívát.

chair-1840526.jpg

Még jobban tesszük azonban, ha használtan, másodkézből próbáljuk beszerezni bútorainkat, amivel nem csak a környezetet kímélhetjük, hanem a pénztárcánkat is. Sokan szeretnek régiségekre vadászni, amikből akár egy-egy darab is elég ahhoz, hogy egyedivé tegyük vele az otthonunkat. Egyszerű DIY módszerekkel, például bútorfestéssel újraértelmezhetjük meglévő dolgainkat, így jelentősen meghosszabbíthatjuk tárgyaink élettartamát. 

A környezettudatos otthon tehát nem pénz kérdése, ha ügyesen kombináljuk ezeket a módszereket, minden helyzetre van megoldás.

Mi hiányozhat még a boldogsághoz?

Mindaz, amit eddig a fapados luxusról leírtam, önmagában is értéket képvisel, mégis hiányzik belőle valami, amitől kerekké válik az egész. Valami, amitől véletlenül sem lemondásnak fogjuk megélni az önkéntes egyszerűséget, hanem egyértelmű kiteljesedésnek. Ez a hiányzó összetevő pedig nem más, mint a természet. A természet közelségében, a természet által tud igazi luxusélménnyé válni a fapadosság.

nachelle-nocom-1419835-unsplash.jpg

Ezt az élményt meg lehet élni az erdő közepén, egy kertvárosi utcában, de akár egy belvárosi lakásban is. Tény, hogy az utóbbi esetben még sokkal fontosabb szerepe van annak, hogy igazi, természetes anyagokkal vegyük körbe magunkat, hogy legyen minél több zöld növény a lakásban, és hogy legyen legalább egy erkélyünk, ahol kialakíthatjuk a magunk kis városi oázisát.

Az emberi tevékenység következtében az egészséges, élhető, zöld környezet lassan valóban luxuscikké válik.  Ahhoz, hogy ez a folyamat megálljon, az élet összes területén változtatnunk kell a viselkedésünkön. Nem kivétel ez alól a lakberendezés sem, bármilyen jelentéktelennek is tűnhet a hatása a nagy egészet tekintve. A főáramú lakberendezés jelenleg a fogyasztásról szól, ami egész egyszerűen nem fenntartható, az öko-luxus pedig egy olyan paradoxon, ami nem old meg semmit.

annie-spratt-680529-unsplash-meretezett.jpg

Meggyőződésem, hogy kizárólag a fent leírt fapados módon tud környezettudatos lenni a luxus, minden más csak zöldre festése a valóságnak. Van azonban egy jó hírem is ezzel kapcsolatban: ha sikerül átállítani a vágyainkat a luxus fapados változatára, akkor onnantól kezdve senkinek sem kell elérhetetlen álomként gondolnia egy természetesen szép és környezettudatos otthonra, vagyis az „öko” nem lesz „luxus” többé!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenster.blog.hu/api/trackback/id/tr5515676286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GREENSTER

Egy blog az egyszerűbb, tudatosabb, természetesebb, zöldebb otthonokért.

Friss topikok

süti beállítások módosítása