5 tipp a fenntartható gyerekszobákért

Több olyan impulzus ért az elmúlt hetekben, amik komolyan elgondolkodtattak. Jártam egy lakástrend kiállításon és egy minimalista életmód fesztiválon, egy tanóra keretében környezetvédelemre igyekeztem inspirálni volt iskolám enteriőrstylist hallgatóit, majd meghívott vendégként részt vettem egy kerekasztal-beszélgetésen, melynek témája "A jövő gyerekszobája" volt. Ennek a négy eseménynek a legfontosabb, közös tanulságait szeretném most megosztani veletek.

A S/ALON BUDAPEST kiállítás tapasztalatait röviden úgy foglalhatnám össze, hogy - ami a környezettudatosságot illeti -, nem látszik érdemi változás a hazai lakberendezésben. Van pár gyártó, forgalmazó, akik kifejezetten környezetbarát termékekkel foglalkoznak, szép számmal voltak jelen magyar tervezők, akik többségében érzékenyek a zöld témára, összességében mégsem éreztem azt, hogy a magyar piacon megjelent volna a fenntarthatóságról való komolyabb gondolkodás és az azért való felelősségvállalás. A standokat elnézve divat a természetes stílus, trendi a wabi sabi, de mindez csak a felszínen mozog, a lényeges kérdésekről nem beszél (szinte) senki

VENNI VEGY NEM VENNI? EZ ITT A KÉRDÉS...

A Werk Akadémián tartott előadásomban is elmondtam, hogy a lakberendezés még mindig túlnyomórészt a márkákról, az évente változó trendekről, a termékeladásról, vevői oldalról pedig a pénzről és a társadalmi státuszról, tehát összességében a fogyasztásról szól. Nem reagál érdemben a környezeti válságra, a fenyegető klímakatasztrófára, amit lényegében (némileg leegyszerűsítve) a túltermelés és a túlfogyasztás okoz.

A megoldás kézenfekvő: a fogyasztás radikális csökkentésére és átalakítására van szükség az élet minden területén, így a lakberendezésben is. 

Ez nyilvánvalóan szembemegy a piaci logikával, ami a fogyasztás maximalizálásában érdekelt, ezért először nekünk, vásárlóknak, illetve kreatív szakembereknek kell szemléletet váltanunk, amit aztán a piac is kénytelen lesz lereagálni.

vasarlas.jpg

MITŐL LESZ "ZÖLD" EGY GYEREKSZOBA?

Erre a kérdésre kellett választ adnom a Design Hét keretében megrendezett kerekasztal-beszélgetésen. A jövő gyerekszobája címet viselő Bonami Konferencián szerencsére nem voltam egyedül azzal a véleményemmel, hogy a fenntarthatósági szempontok ma már megkerülhetetlenek a lakberendezésben (is). Ezen a fórumon nem kellett különösebben magyarázni, hogy vásárlóként hozott döntéseinknek, életmódunknak milyen környezeti és társadalmi következményei vannak. Azt is ki lehetett mondani, hogy a gyermekeink érdekében mielőbb tájékozott és tudatos fogyasztókká, adott esetben nemfogyasztókká kell válnunk

5 TIPP A FENNTARTHATÓ GYEREKSZOBÁKÉRT

1. A kevesebb több

A tudatos egyszerűsítést nem lehet túl korán elkezdeni. Minél kevesebb tárgyat halmozunk fel a gyerekszobában, annál könnyebb rendet tartani benne, és annál több teret engedünk a gyerekek fantáziájának. Igyekezzünk kizárólag olyan dolgokkal körülvenni őket, amik hasznosak, szépek és várhatóan sokáig örömet okoznak majd nekik, és nekünk is. 

2. Mennyiség helyett minőséget

Válasszunk jó minőségű, strapabíró bútorokat, amik évekig vagy akár évtizedekig képesek kiszolgálni a gyerekek igényeit. Nem feltétlenül kell új, méregdrága bútorokra gondolni, használtan is hozzájuthatunk minőségi, tartós darabokhoz, amiket némi kreatívitással saját képünkre formálhatunk. 

3. Környezetbarát alapanyagok

A természetes alapanyagok mellett az újrahasznosított alapanyagból készült termékek is fenntartható alternatívát jelentenek. Járjunk utána, milyen tanúsítványok léteznek, amik segítik a környezetbarát termékek beazonosítását.

4. Földrajzi közelség

Minél kevesebb a szállítás, annál környezetbarátabb egy termék. Szánjunk energiát arra, hogy megismerjük a hazai tervezőket, bútorkészítőket és ha tehetjük, részesítsük előnyben a helyi alapanyagból gyártott magyar termékeket. 

5. Kreativitás

Egy jó gyerekszoba sok esetben nem pénz, hanem kreatívitás kérdése. A különböző DIY módszerekkel nem csak spórolhatunk, de a gyerekeket is bevonhatjuk az alkotásba. A többféleképpen használható bútorok szintén serkentik a gyerekek kreativitását, szabad gondolkodásra ösztönöznek.

EGY KIS MÉLYÖKOLÓGIA: HÁLÁTÓL A FÁJDALMON ÁT A CSELEKVÉSIG

A Simplicity Fesztivál számomra leginspirálóbb programja Szabó Gyula workshopja volt, melynek a "Legyünk jól egy összeomló világban, hogy legyen, aki felépít egy jobbat!" címet adta. A klímaszorongás, -depresszió egyre többeket érint (már a gyerekeket is elérte ez a jelenség!), pedig ha mi magunk nem vagyunk jól, akkor tehetetlenné válunk, nem tudunk cselekedni és megtenni, amit kell. 

Joanna Macy spirál elmélete szerint ezen az állapoton úgy tudunk úrrá lenni, ha képesek vagyunk megélni a hála érzését, majd elfogadni és közel engedni magunkhoz a fájdalmat, többek között annak a fájdalmát, hogy a gyermekeink jövője veszélyben van. Ez lesz az az érzés, ami cselekvésre fog ösztönözni bennünket, és ennek segítségével leszünk képesek új nézőpontból szemlélni a világot. Felismerni, hogy nem elszigetelt módon létezünk benne, hanem a természet, a nagy egység részeként. Mindezek révén válunk alkalmassá arra, hogy megtaláljuk a saját utunkat, lehetőségeinket arra, hogy cselekedjünk, hogy tegyünk valamit a változás érdekében.

Személy szerint végtelenül hálás vagyok érte, hogy megtaláltam azt a hivatást, azt a csatornát, amin keresztül önazonos, örömteli módon vagyok képes megélni a küldetésemet. Őszintén remélem, hogy a munkámmal képes leszek hozzájárulni ahhoz, hogy a világ egy barátságosabb, zöldebb hely legyen. 

wtr-spiral-768x942.jpeg

Forrás: https://workthatreconnects.org/spiral/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greenster.blog.hu/api/trackback/id/tr9015217372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GREENSTER

Egy blog az egyszerűbb, tudatosabb, természetesebb, zöldebb otthonokért.

Friss topikok

süti beállítások módosítása