Mennyire pénztárcafüggő a fenntartható otthon?
Fenntartható otthont csinálhatunk kevés és sok pénzből, az utóbbiból kicsit nehezebb… De vajon miért?

Pénz, idő és kreativitás: ennek a három erőforrásnak a konstellációja határozza meg azt, hogy milyen módszerekben érdemes gondolkodnunk otthonunkkal kapcsolatos elképzeléseink megvalósítása során. Induljunk ki az elsőből, a rendelkezésünkre álló pénzből, és nézzük meg, mennyire függ a végeredmény a költségvetéstől.

Zárójeles megjegyzés: ha nem új lakás kialakításáról, hanem átalakításról van szó, mindig egy alapos rendrakással, selejtezéssel érdemes kezdeni a munkát, függetlenül a büdzsétől. Tisztább, átláthatóbb lesz tőle a tér, és előtérbe kerülnek azok az értékeink, amikre építkezni tudunk majd a továbbiakban.

I. KIS KÖLTSÉGVETÉSŰ PROJEKTEK

Ha kevés pénzünk van, akkor sok időre és kétkezi, kreatív munkára lesz szükségünk, ha szép és fenntartható otthont szeretnénk. Elsőre ez tűnhet a legrögösebb útnak, de tapasztalatból mondom, hogy a korlátok inspirálják is az embert, a befektetett idő, az odafigyelés, a türelem pedig sokszorosan meghálálja magát. Rengeteg hibát, elhamarkodott döntést meg lehet előzni így, sokkal organikusabb lesz maga a folyamat, és kiforrottabb, időtállóbb a végeredmény.

Milyen módszerek jöhetnek számításba?

  • DIY technikák

Olyan dolgokra gondolok, amiket (szinte) bárki meg tud csinálni. A bútorfestés pl. egy igazán egyszerű, élvezetes és környezetbarát dolog, ha megfelelő festéket választunk hozzá (ld. krétafestékek, tejfesték).

alexandra-gorn-w5dsm9n6e3g-unsplash.jpg

Forrás: Unsplash

Kreatív témában rengeteg ötletet meríthetünk a Pinterestről, hogyan készítsünk pl. iszonyú menő diy lámpát. Tényleg nagyon profi, érdemes vetni rá egy pillantást!

  • Second hand bútorok

Kézenfekvő módja a spórolásnak a használt bútorok vásárlása. Amire figyelni kell, hogy kerüljük a gyenge minőségű alapanyagból készült termékeket, vadásszunk inkább régi, tömörfa bútorokra vagy olyan egyedi, retró darabokra, amiket némi elszántsággal magunk is fel tudunk újítani.

Stílustippek kis büdzséhez

Az egyik, ami adja magát, az eklektikus stílus. Ez akkor tud működni, ha nincs egy túlzottan konkrét kép a fejünkben, amit mindenáron meg akarunk valósítani, hanem engedjük, hogy menet közben alakuljanak a dolgok. A másik ide illő stílus az, amit én városi nomádnak neveztem el. Ez egy minimalista életvitelt feltételez, kifejezetten kevés bútorral, berendezési tárggyal. Ami a kihívás ennél a stílusnál, hogy puritánsága ellenére hogyan tudunk mégis egy természetes esztétikát belevinni a dologba.

nine-koepfer-oziflzqq0n0-unsplash.jpg

Forrás: Unsplash

II. KÖZEPES KÖLTSÉGVETÉSŰ PROJEKTEK

Ha átlagos mennyiségű pénzzel gazdálkodhatunk, akkor kevesebb idő alatt és kevesebb személyes munkával is megúszható a dolog, de nem biztos, hogy hosszú távon jól járunk vele, ha kispóroljuk a projektből saját magunkat. Itt ugyanis éppen az jelenti a kihívást, hogy ne sablonos, kommersz megoldásokkal operáljunk, hanem legyen lelke a lakásnak. Az előző pontban említett módszerek (second hand, diy) itt sem cikik, sőt, szerintem prémium projektekben is szalonképesek lehetnének, ha nem lenne annyi prekoncepció velük kapcsolatban.

Milyen új lehetőségek nyílnak meg előttünk? 

  • Tudatosan megválasztott tömegtermékek

Ami a kereteket illeti (burkolatok, nagybútorok), érdemes egy semleges, időtálló alapot létrehozni, ami jó minőségű, tartós és - amennyire csak lehet - természetes. Mindig nézzük meg alaposan a termékek alapanyagát, gyártási helyét, esetleges tanúsítványait, és ezek alapján hozzuk meg a döntésünket. Nem kell extra dolgokban gondolkodni, de fontos, hogy kerüljük a kamu megoldásokat, pl. a fahatást, amiről az előző cikkemben írtam.

  • Környezettudatos magyar termékek

Azt a kis pluszt, amire dizájn szempontból szükség van, olyan dolgokkal tudjuk hozzátenni, mint pl. egy-egy tervezői darab valamilyen tudatos magyar márkától. Lehet ez egy bútor, lámpa, textil, dekoráció, bármi, ami a költségvetésünkbe még belefér. Számos módja van, hogy vásárlásunkkal pozitív hatást gyakoroljunk a környezetünkre: vannak, akik régi tárgyaknak adnak új életet, mások hátrányos helyzetű embereket foglalkoztatnak, érdemes tehát utánajárni a lehetőségeknek.

Stílustippek közepes büdzséhez

Nagyjából bármilyen stílust meg lehet valósítani egy átlagos büdzséből, én itt most csak kettőt emelnék ki. Az egyik az általam városi oázisnak elnevezett stílus, ahol a rengeteg élő, zöld növény segít igazán különlegessé és természetközelivé varázsolni nagyvárosi otthonunkat. A másik tippem a színes minimál, mert egy jól megválasztott, karakteres falszín nagyon izgalmas hátteret képes szolgáltatni a semleges bútoroknak, így el tudjuk kerülni, hogy unalmas legyen az összhatás.

jessica-delp-jhyby9nv0ru-unsplash.jpg

Forrás: Unsplash

III. NAGY KÖLTSÉGVETÉSŰ PROJEKTEK

Valójában akkor van a legnehezebb dolgunk a fenntarthatóság terén, ha kevéssé korlátoznak az anyagiak. Sokkal nehezebb ui. felismerni a valós szükségleteinket, ha a lehetőségeink nem igazán szabnak határt a fantáziánknak. Ilyen esetekben szupertudatosnak kell lennünk ahhoz, hogy ne essünk túlzásokba az otthonunkkal kapcsolatos igényeink terén. Önmérsékletet kell gyakorolnunk minden téren, és önként nemet mondani egy csomó mindenre, amit egyébként megengedhetnénk magunknak.

Mi tud kárpótolni minket mindezért?

  • Prémium anyagok

A természetes anyagból készült termékek manapság az egyik legdrágább kategóriába tartoznak. Óriási esztétikai potenciál van abban, ha szabadon válogathatunk a legjobb minőségű, organikus anyagok között. Fenntarthatósági szempontból ezen belül is érdemes preferálni a gyorsan megújuló és az újrahasznosított alapanyagokat, valamint figyelni a termék előállításának helyére és módjára.

  • Eredeti design klasszikusok

A mid-century modern stílus óriási reneszánszát éli manapság. Sok helyen lehet kapni utángyártott design bútorokat vagy gyengébb minőségű utánzatokat, replikákat. Ha azonban megengedhetjük magunknak, hogy megvásároljunk egy eredeti design klasszikust, azzal egyszerre leszünk környezettudatosak és ultramenők úgy, hogy közben valós értéket birtoklunk.

Stílustippek nagy büdzséhez

Ha a saját, Pinterestes tábláimból indulok ki, akkor a skandináv egyszerűséget tükröző natúr stílus és a japán filozófiai-esztétikai hozzáállást kifejező wabi sabi egyaránt alkalmas arra, hogy letisztult, kifinomult, nagyvonalú, mégis fenntartható enteriőröket hozzunk létre a segítségükkel. Ennek a kettőnek a kombinációjából született egyébként az egyik legtrendibb mai stílus, a japandi.

daniel-chen-sonanoft974-unsplash_1.jpg

Forrás: Unsplash

Összességében elmondhatjuk, hogy bár a különböző költségvetésekből különböző módszerek következnek, mindegyik alkalmas arra, hogy fenntarthatóbbá tegyük segítségükkel az otthonunkat. Végeredményben tehát majdnem mindegy, hogy kevés, közepes vagy sok pénzzel rendelkezünk, a lényeg mindig fejben dől el.

A bejegyzés trackback címe:

https://greenster.blog.hu/api/trackback/id/tr9316771896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GREENSTER

Egy blog az egyszerűbb, tudatosabb, természetesebb, zöldebb otthonokért.

Friss topikok

süti beállítások módosítása